Voeding

Voeding

Wanneer je zwanger bent, is het extra belangrijk om gezond en gevarieerd te eten. Alle voedingsstoffen die je binnen krijgt komen tenslotte ook bij je baby terecht. Lijnen is uit den boze, hierbij komen namelijk schadelijke afvalstoffen vrij. En eten voor twee is natuurlijk ook al ontzettend achterhaald. Maar wat mag je nou absoluut niet eten? En moet je meer drinken tijdens je zwangerschap?

Drinken

Probeer zoveel mogelijk vocht tot je te nemen gedurende de dag. Ook al moet je er misschien niet aan denken, omdat je toch al zoveel moet plassen. Ongeveer 1,5 tot 2 liter is toch echt niet overbodig. Door voldoende te drinken, worden afvalstoffen afgedreven en houdt je je vochtgehalte op peil.  Probeer niet meer dan 2 of 3 kopjes koffie of glazen cola per dag te drinken. Te veel cafeïne is niet goed voor je baby.

Verse groenten en fruit

Om voldoende vitamines en mineralen binnen te krijgen wordt geadviseerd om dagelijks 2 ons groenten en 2 stuks fruit te eten. Dit helpt je bloeddruk te verbeteren en helpt je op gewicht te blijven. Let er wel op dat je de groenten en fruit goed wast. In ongewassen producten kunnen ziekteverwekkers voorkomen die o.a. toxoplasmose of listeria veroorzaken.

Melkproducten

Eiwitten zijn belangrijk als bouwstof voor jou en je baby. Het eten van genoeg zuivelproducten zorgt voor de opname van ijzer, calcium en vitamines. Lekker van genieten dus! Enige uitzondering hierop is dat je beter geen kazen gemaakt van rauwe melk kunt eten, hierin kan de listeriabacteria groeien. Deze bacterie kan schadelijke gevolgen hebben voor je baby. Gepasteuriseerde melk of kazen van gepasteuriseerde melk kun je wel zonder zorgen gebruiken.

Vlees en vis

Eet geen rauw of rosé gebakken vlees (zoals filet americain, rosbief of carpaccio). In (half)rauw vlees komt soms een parasiet voor die toxoplasmose kan veroorzaken. Dit is een infectieziekte die tot aangeboren afwijkingen van een ongeboren kind kan leiden. Ook kun je beter geen lever eten en hooguit één keer per dag een product waar lever in is verwerkt (zoals leverworst en smeerworst). Hierin zit veel vitamine A. Een teveel hiervan heeft schadelijke gevolgen voor je baby.

Vette vis is ontzettend gezond voor je. Het levert Omega-3 vetzuren, die goed zijn voor de ontwikkeling van de hersenen en het gezichtsvermogen van je baby. Let erop dat je alleen rauwe vis eet als je zeker weet dat deze vers is! Gebruik in ieder geval geen vacuüm verpakte producten (zoals gerookte zalm in de supermarkt). In vacuümverpakkingen kan de listeriabacterie voorkomen.

Roken

Wanneer je rookt tijdens de zwangerschap, loopt je ongeboren baby allerlei risico’s. Deze risico’s zijn ook van toepassing bij meeroken.

  • Vrouwen die roken hebben een grotere kans op een miskraam.
  • Roken verdubbelt de kans op een vroeggeboorte, met alle gevolgen van dien.
  • Roken door de moeder geeft een grotere kans op een lager geboortegewicht van het kind. Deze baby’s hebben direct na de geboorte moeite om zichzelf warm te houden en er is een grotere kans op een laag bloedsuikergehalte. Deze kinderen hebben op latere leeftijd vaker last van gedragsproblemen, vooral als de groeivertraging in het begin van de zwangerschap is ontstaan.
  • Door te roken tijdens je zwangerschap wordt de kans verhoogd dat de placenta los komt in de baarmoeder. Wanneer de placenta loslaat, krijgt de baby geen zuurstof meer.
  • Roken geeft een verhoogde kans op uiteenlopende gezondheidsklachten bij je baby. Zo heeft een kind van een rokende moeder meer kans op het krijgen van een zogenaamde “hazenlip”, ademhalingsproblemen en gedragsstoornissen.
  • Ook is de kans op wiegendood hoger wanneer de moeder tijdens de zwangerschap heeft gerookt. Ook wanneer de baby meerookt na de bevalling blijft de verhoogde kans op wiegendood aanwezig.

Wil je stoppen met roken tijdens je zwangerschap? Schakel hulp in! Vraag ons of je huisarts om advies en ondersteuning.

Alcohol en drugs

Tijdens je zwangerschap mag je geen alcohol nuttigen of drugs gebruiken. Zowel alcohol als drugs zijn zeer schadelijk voor je ongeboren baby. Zelfs bij het drinken van één glas alcohol per dag wordt het risico op een miskraam al aanzienlijk verhoogd. Alcohol en het gebruik van drugs hebben een nadelige invloed op de ontwikkeling van je baby. Er ontstaat een verhoogd risico dat het kind op latere leeftijd alcohol- en drugsgerelateerde problematiek ontwikkeld (geheugen, intelligentie, rekenvaardigheid). Hoe meer alcohol of drugs er wordt genuttigd, hoe hoger de kans op aangeboren afwijkingen en het Foetaal Alcohol Syndroom (FAS).

Heb je tijdens je zwangerschap alcohol of drugs gebruikt? Dan doe je er goed aan dit ons te vertellen. Wij kunnen je zwangerschap dan extra goed in de gaten houden. De baby kan nog steeds gezond zijn, maar het risico op afkickverschijnselen is groot.

Nog meer weten over verantwoorde voeding tijdens de zwangerschap