Weeën

Verschillende soorten weeën

Weeën zijn samentrekkingen van je baarmoederspier. Het is heel lastig om te omschrijven hoe een wee voelt en uiteraard worden weeën door iedereen anders ervaren. Bij de meeste vrouwen voelt het als een kramp in de onderbuik die als een golf opkomt, erger wordt en daarna weer afzwakt. Net op het moment dat de golf omslaat, wordt de pijn als het hevigst ervaren. Daarna trekt de golf zich weer terug en voel je de pijn minder worden. Veel vrouwen ervaren de meeste pijn in de buik, maar er zijn ook vrouwen die de pijn vooral in de rug of de benen voelen. Dit worden dan ook rug- of beenweeën genoemd. Tussen de weeën door is er rust in je buik. Hoe verder je ontsluiting vordert, hoe sterker, sneller, pijnlijker en regelmatiger de weeën zullen komen. Toch zijn er veel verschillende soorten weeën. We zetten ze hieronder voor je op een rijtje:

Voorweeën

In de laatste weken van je zwangerschap neemt het aantal harde buiken in aantal toe en kunnen meer pijn gaan doen. Deze samentrekkingen noem je voorweeën. Tijdens zo’n voorwee wordt de mond van de baarmoeder week gemaakt als voorbereiding op de bevalling. Voorweeën kunnen al best pijnlijk zijn, maar zijn korter (30-40 sec.) dan ‘echte’ ontsluitingsweeën. Ze kunnen een paar uur lang om de zoveel minuten terugkomen, om daarna weer voor langere tijd te  verdwijnen. Hoe herken je voorweeën? Bij voorweeën wordt de pijn die je tijdens de weeën voelt niet steeds erger. De weeën komen met onregelmatige tussenpozen. De pijn blijft constant, er zit geen opbouw in. En de wee duurt maar een seconde of 30 tot 40. Een echte wee duurt minimaal 1 minuut. Op een gegeven moment zullen de voorweeën overgaan in echte baringsweeën.

Indalingsweeën

Wanneer je baby in gaat dalen, rond de 34e week (maar dit kan ook al in de 30e week of juist vlak voor de bevalling) van je zwangerschap, kun je last krijgen van indalingsweeën. Deze weeën voelen als een scherpe, stekende pijn in je liezen of als pijn en kramp in je onderbuik. De meeste vrouwen ervaren helemaal geen pijn bij het indalen, maar het is niet ongewoon. Het tijdstip van het indalen van je baby zegt niets over het tijdstip waarop je kindje geboren wordt. Zit het hoofdje nog niet goed in het bekken en breken je vliezen? Dan is het mogelijk dat de navelstreng voor het hoofd van je baby zakt of dat hij een handje voor het hoofd steekt. Gelukkig komt dit bijna nooit voor. Vanaf de 36e week zullen we bij de controles de indaling van je baby in de gaten houden en eventueel extra advies geven.

Ontsluitingsweeën

Wanneer je bevalling begint, zal je baarmoedermond steeds verder open gaan om de baby geboren te laten worden. Dit noemen we ontsluiting. Voor een goede ontsluiting zijn sterke, krachtige weeën nodig. Deze weeën duren ongeveer 1 tot 1,5 minuut, komen regelmatig en voelen als een pijnlijke kramp door je hele bekken, buik of rug. Sommige vrouwen voelen het zelfs in hun benen. Hoe meer ontsluiting je hebt, hoe krachtiger en pijnlijker de weeën worden. Tijdens de laatste centimeters zijn de weeën op hun heftigst. Gedurende de bevalling controleert de verloskundige inwendig hoeveel centimeter ontsluiting je hebt. Ze doet dit met haar vingers. Bij 10 centimeter ontsluiting spreken we van volledige ontsluiting en start de laatste fase van de bevalling: het persen.

Uitdrijvingsweeën

Tijdens de uitdrijving zijn de weeën op hun heftigst. Wel ervaren veel vrouwen het als minder heftig, omdat ze in deze fase echt iets met de weeën kunnen ‘doen’. Er moet namelijk geperst worden! Deze weeën (of persdrang) voelen alsof je ontzettend moet poepen. Op instructie van de verloskundige zal je voorzichtig mogen meepersen. Uiteindelijk wordt de persdrang zo hevig dat je niets anders kan doen dan eraan toegeven. Dit wordt reflectoire persdrang genoemd, oftewel een reflex van je lichaam. Je mag dan actief mee gaan persen tijdens een wee. Tussen de weeën door heb je rust en kun je even opladen. Tot de volgende wee komt. In iedere wee kun je meerdere keren meepersen.

Naweeën

Een nawee komt na iedere bevalling voor. Ook naweeën worden veroorzaakt door een samentrekking van de baarmoederspier. Naweeën beginnen zodra de placenta is geboren. Het heeft een hele nuttige functie: ze zorgen ervoor dat je baarmoeder weer zijn normale omvang krijgt. Je kunt een paar uur last hebben van naweeën, maar ook een aantal dagen achtereen. Vooral na een eerste bevalling zijn de naweeën meestal niet heel heftig en langdurig. Ben je van je tweede of meerdere kindje bevallen? Dan kun je soms een beetje worden overvallen door de intensiteit van de naweeën. Na iedere zwangerschap verliest de baarmoeder iets van haar elasticiteit, waardoor het steeds meer moeite kost om terug te krimpen tot de normale grootte.