Echo's in onze eigen praktijk

Echo

 

Gedurende je zwangerschap zijn er een aantal momenten waarop je een echo krijgt aangeboden. De vroege echo, de termijnecho en de liggingsecho worden op woensdagavond bij ons in de praktijk gemaakt door echoscopiste Nancy de Kluyver.

 

VROEGE ECHO

Omdat we merken dat veel mensen het fijn vinden om hun kindje snel te kunnen zien bieden we aan iedere zwangere die dat wenst een gratis vitaliteitsecho aan rond 7-8 weken zwangerschap. Meld je dus vroeg in de zwangerschap bij ons aan zodat we deze echo kunnen inplannen.

Bij de vitaliteitsecho wordt gekeken naar:

  • Is er een kloppend hartje te zien?
  • Bevindt de zwangerschap zich in de baarmoeder?
  • Wat is ongeveer de duur van de zwangerschap?

 

Termijnecho

De eerste echo vindt plaats bij ongeveer 10 tot 12 weken zwangerschap. Dit wordt een termijnecho genoemd. Het kan soms zo zijn dat je al eerder een echo krijgt aangeboden, bijvoorbeeld wanneer er sprake is van bloedverlies of je hebt eerder een miskraam gehad.

Bij de termijnecho wordt gekeken naar:

  • De duur van de zwangerschap
  • Hartactie
  • Eventuele meerlingzwangerschap
  • Bevindt de zwangerschap zich in de baarmoeder?
  • Is de zwangerschap intact?
  • Zijn er bijzonderheden aan het kindje te zien? (Armen en benen, maag en blaas zichtbaar)

Op basis van deze echo wordt de bevallingsdatum bepaald. Deze datum staat ook op je zwangerschapsverklaring die je nodig hebt om zwangerschapsverlof aan te vragen.

 

Twintig wekenecho

Je kunt kiezen voor een echo tussen 18 en 22 weken zwangerschap. Deze wordt de twintig wekenecho of het structureel echo onderzoek (SEO) genoemd. Deze echo wordt niet in onze praktijk gemaakt, maar in verloskundigencentrum ‘Het Palet’ te Dordrecht of bij echocentrum BabyImage in Gorinchem en H.I. Ambacht. Lees meer over deze echo onder het kopje 'Prenatale screening'.

 

Groeiecho's

Echo's om de groei van de baby te bepalen worden alleen op indicatie verricht. Bijvoorbeeld als zwangerschapsdiabetes of een hoger BMI hebt, of als we tijdens de zwangerschapscontrole denken dat je kind niet goed groeit.

 

Liggingsecho

Vaak maken we in de laatste maand van de zwangerschap nog een liggingsecho op de praktijk. Tijdens deze echo wordt gekeken naar hoe de baby in de baarmoeder ligt. Meestal gaan baby’s rond deze termijn al keurig met het hoofdje naar beneden liggen, startklaar voor de naderende bevalling. Maar soms voelt de verloskundige geen hoofdje in je bekken maar een paar billen. We spreken dan over een stuitligging. De baby kan ook helemaal dwars in je baarmoeder liggen. Een uitwendige versie is bij deze ‘stuit- of dwarsliggers’ een optie. Hierbij wordt geprobeerd de baby naar de hoofdligging te draaien.